Rozhovor s Maxi pro Sonic Cathedral

06.02.2012, Zdebra

Zpovídal: Frozen Angel

Zveřejněno: 2. února 2012

Lidé říkají, že „staré lásky jdou do nebe.“ Je to pravda. Frontmanka Visions of Atlantis, Maxi Nil, je jedna z těch pár lidí, které opravdu miluji. A ta láska byla zrozena před pár lety, když jsem ji objevil na kompilaci jedné hudební soutěži. Předtím byla se svou bývalou skupinu, a zpívala „I will be always a dreamer / Always fightin for more than I can have.“ A propadnul jsem jejímu hlasu a většině jejích textů. V té době jsem nevěděl o skupinách jako Nightwish nebo Epica nebo Within Temptation, a nemohu říct, že jsem byl fanoušek „femme metalu“. A přesně řečeno: skupiny, které jsem poslouchal během té doby neměly nic společného se zpěvačkami nebo gothic/symphonic/jakéhokoli metalu. Ale pořád si jasně pamatuju, že jsem byl ohromen Maxinim hlasem. Vášnivost jejího hlasu způsobila, že jsem tu píseň musel poslouchat znovu a znovu. Nicméně jsem neměl ponětí o jménu skupiny nebo jménu té zpěvačky. Ty roky uplynuly, a jednoho dne (noc, to je víc trefné!) jsem „potkal“ dívku, která napsala a zpívala tu píseň. Osud umí hrát opravdu záhadné hry.

To je příběh o mém objevení Maxi. V roce 2010 jsem ji konečně osobně potkal v Athénách. A byl to moment, že jsem opravdu rozuměl jedné věci: Maxi byla zrozena, aby byla umělec. Po pár dnech našeho setkání, nahrávka Delta, její první album s Visions of Atlantis, začala a její sen se stal skutečností. Jestli chcete vědět více o téhle mimořádné dívce, čtěte.

Frozen Angel: Ahoj, Maxi! Jsme v Sonic Cathedral velmi šťastní, že můžeme udělat další rozhovor s Visions of Atlantis!

Maxi: Ahoj! Já také! Děkuji za příležitost sdílet naše novinky našimi přáteli.

Frozen Angel: Pracuješ zároveň na nějakých nových písních?

Maxi: Vlastně ano! Skoro jsme dokončili preprodukci, a jdeme 20. ledna do studia.

Frozen Angel: Jaký druh věcí můžeme očekávat od nového alba, a jak to srovnáváš s Deltou? Plánujete změnit něco ve svém hudebním stylu na následujícím albu Visions of Atlantis? Nějaké nové elementy ve vašem zvuku?

Maxi: Jako vždycky to bude Visions of Atlantis album, ale myslím, že tentokrát jsme si jistí, že to bude naše nejlepší album. Tvrdé, chytlavé a plně emocionální. Posloucháním preprodukce chci křičet štěstím a rozrušením!! (Poznámka: 24. ledna, po rozhovoru Visions of Atlantis ohlásili, že název jejich nového alba je Ethera.)

Frozen Angel: Můžeš nám říct, kdy by to mělo vyjít?

Maxi: Pravděpodobně na začátku léta 2012.

Frozen Angel: Složila jsi nějaké písně pro nové album?

Maxi: Ano, ano, jsem superšťastná, že mi kluci věřili a dali mi šanci ukázat, co dokážu. Doteď jsem složila dvě písně, a teď pracuji na mých vokálech k písním, co složil náš klávesák Martin a náš kytarista Chris.

Frozen Angel: Řekni nám něco o prvním DVD Visions of Atlantis. Dohodli jste nějaké datum vydání? Můžeš nám dát více informací?

Maxi: Promiň, nemám o tom žádné informace. To se včas dozvíš!

Frozen Angel: Máte nějaké plány na turné?

Maxi: Turné máme vždycky v plánu, ale právě jsme všichni zaměstnaní nahráváním. Víme jistě, že budeme hrát na mnoho letních festivalech.

Frozen Angel: Povíš nám o soutěži na vaší facebookové stránce? Chcete být více v kontaktu s vašimi fanoušky?

Maxi: Hudební průmysl žije velmi odlišně za posledních 5 – 7 let, a těmito soutěžemi chceme ukázat naši vděčnost a respekt k našim fanouškům, kteří si stále kupují naše alba. Děkujeme z celých našich srdcí!

Frozen Angel: Máš nějaké vedlejší projekty? Nebo nějaké plány pro sólové album? Dej nám informace o práci mimo Visions of Atlantis.

Maxi: Než jsem se přidala k Visions of Atlantis, začala jsem sólový projekt, která jsem přepla do „pohotovostního režimu“, abych se mohla soustředit na skupinu. Teď se cítím připravená pokračovat s prací na tom bez toho, aniž by to znamenalo, že opouštím Visions of Atnalntis nebo končím. V žádném případě! Jen se cítím vyzralejší než kdy jindy a plná energie dělat obojí. Nemohu teď víc říct. Až přijde čas, věř mi, že budeš první, kdo se to dozví!

Frozen Angel: Co je s albem On Thorns I Lay? Řekli jste, že bylo nahráno a že jste hledali společnost k vydání. Jsou nějaké nové zprávy?

Maxi: Bohužel jsme ještě nenašli společnost, a od té doby skupina není a nebude aktivní. Já osobně už s tím nechci nic dělat. Obdržela jsem mnoho zpráv od našich fanoušků, kde se ptají na vydání nebo si jen stěžují, že nevyšlo nové album, ale co mám dělat? Nevlastním vydavatelství! A doufám, že jednoho dne to album vyjde. To je vše, co momentálně mohu říct.

Frozen Angel: Po turné kolem světa poprvé, jaké jsou tvé dojmy? Chyběl ti domov? Nějaké pro a proti být na cestě s klukama?

Maxi: Z mého prvního turné, jsem zjistila, že TOHLE JE ONO! Tohle je něco, co chci dělat a je to cesta, kterou  chci žít. Jistě, chyběl mi můj manžílek, můj domové, mí rodiče, přátelé, ale oni to chápou a ví, že hudba a turné cítím jako celek. K dokonalosti potřebuji obojí, můj domov a mou „cestu“. O turné s klukama mohu najít jedno pro. Možná proto, že jsou všichni skvělí! Cítím se s nimi bezpečně a to je vše, co potřebuji, když jsem pryč. Vše další přichází přirozeně.

Frozen Angel: Který koncert Visions of Atlantis považuješ za „nejlepší z tvého života“ a proč?

Maxi: Hmmm… To je těžká otázka. Nemohu vybrat koncert z turné, tak vyberu festivalový koncert. Hmmm… Řekla bych, že Masters of Rock 2011 byl výbuch! Ale pak přišel Wacken. Mohu mít dvě možnosti? (směje se) Tyto dvě show jsou ty nejlepší, co jsem kdy měla. Publikum bylo vynikající, a celá organizace byla úžasná! Cítili jsme se jako králové a královna světa!!

Frozen Angel: Jaká byla nejdivnější reakce fanouška, co jste kdy viděli během koncertů Visions of Atlantis?

Maxi: Bylo to na Metalfestu, a fanoušek v první řadě začal plakat a křičet text písně, teď si nemohu vzpomenout, který. Možná to byla „The Poem“. Byla jsem tak blízko k pláči, tak jsem se přestala dívat, ale pořád jsem ho slyšela. A jindy, když fanoušek popadl mou nohu a začal líbat moje boty. Doufám, že stále žije, protože ty boty nebyly tak čisté! (směje se)

Frozen Angel: Změnil se tvůj život po vstupu do Visions of Atlantis? Jestli ano, v jakém směru?

Maxi: Vstoupení do Visions of Atlantis bylo to nejlepší rozhodnutí, co jsem kdy v mém životě udělala. V této skupině mám tu čest pracovat se skvělými hudebníky a ještě lepšími lidmi a být částí téhle opravdové rodiny. Jsme schopní cestovat po světě a sdílet naši hudbu s tisíci přátel. Jsem šťastná a plná energie, a tahle skupina v tom má určitě velkou roli.

Frozen Angel: Před pár dni jsme vstoupili do roku 2012. Máš nějaká očekávání pro rok 2012?

Maxi: Dobře, chci své blízké a být zdravá a šťastná a být tu pro každého. A pro hudbu chci vše! Chci prodat mnoho tisíců CD, chci turné, chci vydat mé sólové album. A jak můžeme říct v řecku „A pak jste se probudili a uvědomili jste si, že jen sníte“, ale to nevadí. Jsme stvoření, abychom snili a doufali, a já to budu dělat do konce svých dnů.

Frozen Angel: Baskytarista Visions of Atlantis, Mario Lochert opustil minulý rok skupinu. Plánujete konkurzy na nového baskytaristu?

Maxi: Ne, budeme používat samply basy. Jak pan Lochert říkával „Málo je více!“

Frozen Angel: Před pár měsíci Mario Plank (zpěvák Visions of Atlantis) oznámil, že byl nemocný. Máš o tom nějaké nové zprávy.

Maxi: Dobře, není k tomu co víc říct. Byl nemocný a my jsme museli zrušit naše evropské turné s Leaves‘ Eye, aby byl v bezpečí a načerpal sílu pro závěrečný koncert na MFVF 9, kde jsme nahráli naše první živé DVD. Jestli se ptáš, jestli je stále nemocný: ne, není! (smích)

Frozen Angel: Rozhodli jste se udělat předělávku písně „Maria Magdalena“. Je to píseň z 80. Let. Není to obvyklé pro symphonic metalovou skupinu dělat takovou předělávku. Co vás vedlo k tomu, že jste vybrali tuhle píseň?

Maxi: My všichni jsme velcí fanoušci hudby 80. let, a od té doby, co jsme všichni tvorové noci, jsme si mysleli, že tahle píseň by mohla být dobrá na předělání.

Frozen Angel: Jsi třetí frontmanka pro VoA. Nicole a Melissa byly klasicky trénované vokalistky. Tvůj hlas je více „rockový“. Byl to problém zpívat staré VoA písně, které byly napsány pro klasicky trénované vokalistky?

Maxi: Vlastně, když mě skupina požádala, ať se k nim přidám, první věc, co jsem jim řekla, byla „Nejsem klasická zpěvačka, tak co ode mě přesně chcete?“ Ale oni mi vysvětlili, že chtějí změnu a mít nový zvuk. Tak jsem šla. Zpívání starých písní nebyl v ničem problém, když mají skvělé melodie, které mohu jednoduše dělat po svém.

Frozen Angel: Uvedlas mnohokrát, že frontmanka by měla být schopná zpívat správně a nebýt model. Za našich časů mladé dívky tvoří kapely, ale nemají zázemí a talent k podpoře kapely. Starají se víc o svůj vzhled a méně o své jevištní vystoupení. Co si o tom myslíš?

Maxi: Co jsem řekla, je, že mnoha krásným hlasů v metalové scéně se nedostává zasloužené pozornosti od labelů pro svůj vzhled, a tohle mě činí smutnou. Teď, o dívkách tvořící kapely bez schopnosti zpívat: Obvykle se tohle neděje.  A jestli jo, každý má právo dělat hudbu a každý má právo neposlouchat to. Ohvykle si hotové kapely vybírají dobře vypadající dívku, aby upoutala pozornost. Ale když se podíváš okolo, jsou kapely, které opravdu něco dělají v hudebním průmyslu, a navíc mají dobře vypadající dámy s opravdu dobrými hlasy, hrají opravdu dobrou hudbu.

Frozen Angel: Jsou nějací umělci (muži nebo ženy), které opravdu obdivuješ? Máš nějaké idoly?

Maxi: Je mnoho umělců, které obdivuji. Opravdu nemohu vybrat jen pár.

Frozen Angel: Jsi v hudební scéně mnoho let. Za našich dnů se mnoho společností zavírá a hudební průmysl je v krizi. Věříš, že hudebníci by si mohli vydělávat na živobytí? Je to možné být umělcem na plný úvazek a žít z toho v roce 2012?

Maxi: Je to velmi obtížné, ale stále jsem jeden z těch snílků, co věří, že se to jednoho dne stane. Ale aby se to stalo, musíš riskovat vše, co máš. Vzdát se všeho pro hudbu tím, že říká vše, co myslím VŠECHNO.

Frozen Angel: Můžeš nám říct pár věcí o tvém hudebním zázemí?

Maxi: Narozdila jsem se v Athénách v Řecku, a má láska pro hudbu se zrodila v pěti letech. Měla jsem lekce flétny, kytary a klavíru, ale nikdy to nedopadlo dobře, protože jsem byla příliš líná studovat. Pak, když mi bylo 16, mě kamarád přesvědčil, ať se přidám k rokové skupině jako zpěvačka. A pak příběh začíná!!!! Začala jsem psát texty a písně, a doteď cítím, že to je jediná věc, bych v mém životě mohla dělat.

Frozen Angel: Kdybys chtěla podpořit nějakou skupinu na turné, kdo by to byl a proč?

Maxi: Iron Maiden!!!! Proč? Protože to jsou Iron Maiden!!! (směje se)

Frozen Angel: Nějaká poslední slova pro čtenáře Sonic Cathedral?

Maxi: Jak všichni můžete vědět, naše bývalá zpěvačka Nicole Bogner před pár dny zemřela. Slova nemohou vyjádřit můj smutek, když jsem ji znala osobně. Nicole, ty budeš vždy v našich srdcích a v našich písních. Můžeš odpočívat v pokoji, moje drahá.

Frozen Angel: Děkuji moc za rozhovor, Maxi!

Maxi: Také děkuji!

Zdroj

Překlad: Zdebra