Rozhovor s Martinem Harbem, listopad 2011 (planetmosh.com)

25.11.2011, Zdebra

Ant May z Planetmosh hovořil s Martinem Harbem, klávesákem Visions of Atlantis o jejich novém EP a o skupině všeobecně.

Planetmosh: Zrovna jste vydali nové EP Maria Magdalena. Můžeš nám říct něco málo o EP a písních, co tam jsou?

Martin: Jo, správně, a jsme s výsledkem velmi šťastná a stejně naladěni reakcemi :-) Písně byly napsány a část už byla nahrána zároveň s Deltou, ale tematicky nezapadaly tak dobře do celého konceptu alba „Delta“ a vypadalo to trochu na vlastní „červenou linii“. Po textové stránce se zabývají smrtí v různých aspektech (kromě Sandřiného coveru „Maria Magdalena“, která je jako párty zabijácká píseň, haha). Melancholia má zvláštní, trochu šílenou náladu a je doplněna dobrými změnami tempa a změnami, Change of Tides by mohla být perfektní na Deltě jako její soundtrack a velmi silný dotyk, zatímco Distant Shores a Last Shut of your Eyes (což je znovu nahrána píseň z Část Away z roku 2004!) jsou trochu pomalé a The Poem Pt. II – Beyond Horizon je následovník The Poem, která je na Trinity (2007) a pokračuje příběh za tím.. Už skládám část III k dokončení trilogie, mimochodem ;-)

Planetmosh: Vaše poslední album Delta vyšlo v únoru tohoto roku, a vaše EP Maria Magdalena v říjnu – proč vychází EP tak rychle po albu?

Martin: Myšlenka přišla od našeho labelu Napalm Records, když nám nabídli možnost vydání dvakrát v roce 2011 a když byly písně nahrány a mysleli jsme, že jsou velmi, velmi cool, že by to byla hanba, kdyby nikdy nespatřily světlo světa. Tak jsme byli velmi šťastní dát našim fanouškům polovinu hodiny nového VoA  materiálu za cenu singlu… ne mnoho skupin to takhle dělá, myslím ;-)

Planetmosh: V minulosti byly mezery několik let mezi alby, ale oznámili jste, že vaše příští album bude vydáno v roce 2012, což dělá 2 alba a jedno EP ve dvou letech – co se ve skupině změnilo, že vydáváte hudbu tak často než v minulosti?

Martin: Haha, už jsem tyhle otázky dostal velmi často ;-) Dobře, když vidíte, kolik změn sestavy jsme měli v minulých letech, odpověď je jasná: Bez stabilní skupiny je těžké pracovat ve vlastní cestě. A teď jsme tým pěti přátel s tou stejnou láskou k hudbě a nejlepším koníčkem na světě s Visions of Atlantis. Dobře, a když jsme byli schopní skládat hodně cool stop po 3 roky (už pracuji na dalším albu kolem 10 měsíců!), je možné vydávání každý rok nebo každé dva roky!

Planetmosh: Jaký je pokrok na dalším albu? Je už nějaký název?

Martin: Ó, pokrok je „právě v plánu“ (jestli to je plán, haha)… Skládání písní bylo hotové kolem 2 týdnů zpátky, právě po tom jsme začali s předprodukcí a konečnými aranžemi, které teď postupují a jsme připraveni jít do studia uprostřed/ke konci Ledna nahrávat nové album… Jsme tak vzrušení, když všichni máme pocity, že je tohle nejlepší materiál, který jsme kdy shromáždili, a můžete v létě 2012 očekávat zabijácké album!!!

Zatím není název, ale už jsem přemýšlel (a pro jistotu ostatní také) o tom, že je to album s číslem 5 a osobně bych rád měl znovu něco, co je spojené s číslem 5, ale shromáždíme všechny myšlenky přicházející od každého a pak vybereme znovu… jak jsme udělali Deltu a všechny předchozí alba!

Planetmosh: Jaké je skládání písní ve VoA? Je nějaký hlavní autor písní nebo si spolu všichni sednete a píšete?

Martin: Pro Deltu a Mariu Magdalenu všechno napsal Mario Plank (mužské vokály) a já s pomocí dobrého přítele, který dělá orchestrální věci. Také pro nové album bude pracovat Marcus Steinberger znovu na orchestru, aniž by byl zapojen ve skládání. Pro nové album jsem hodně písní napsal já, ale také naše zpěvačka Maxi Nil a Cris Tian (kytary) se podělí se svým materiálem. Ale protože jsme ze tří odlišných zemí, sezení a psaní písní spolu by moc nedávalo smysl, a myslím, že také nejen náš způsob práce, když každý přichází z odlišného hudebního směru (což je podle mě velmi dobrá věc) a preferuje vypracovat základní song sám! Ale náš kytarista Cris Tian dělá konečné aranže a koprodukci alba a tak je pro něj možné dát materiálu jeho vlastní známku (která je cool, ti už mohu říct, hahaha)… Tak, všechny systémy jsou spuštěny a pracují perfektně ;-)

Planetmosh: Naposledy jste hráli na Matel Female Voices Festu v Belgii. Byli jste překvapeni žádostí vrátit se brhy, co jste hráli na MFVF o rok dřív?

Martin: Hm, Metal Female Voices Fest je něco velmi speciálního pro nás a samozřejmě to bylo skvělé být zde znovu po roce. Ale vlastně jsme nebyli překvapeni tak moc, když jsme vždycky měli dobrý kontakt s týmem MFVF a (více důležitými!) lidmi, vypadá to, že opravdu miljeme, co děláme a tak nás žádají k návratu!! Osobně bych tam také rád hrál v roce 2012 a budu držet palce, abychom byli schopní udělat hattrick, hahaha.

Planetmosh: Jak jste si festival užili tento rok?

Martin: BOŽÍ, SKVĚLÉ a MNOHEM VÍC! Opravdu jsem si užil každou minutu na jevišti (ostatní jistě také) a shromáždil jsem znovu samé skvělé vzpomínky na poslední víkend října v Belgii. Obzvlášť tolik lidí navštívilo naši autogramiádu a tolik bavení se s námi během naší šou byla další skvělá zkušenost, na kterou nechci zapomenout :-)

Planetmosh: Visions of Atlantis bohužel zrušili své britské turné s Leaves‘ Eyes krátce před MFVF. Jsou nějaké plány uspořádat nové turné v UK?

Martin: Ó, ano, s novým albem, opravdu doufám, že budeme schopní to konečně udělat. Vypadá to jako malé prokletí, že jsme už byli schopní hrát v mnoha zemích, ale ne v UK (je to ostuda!)… ALE uděláme všechno proto, abychom tam jeli a hráli, tak snad se uvidíme v roce 2012!!

Planetmosh: Které skupiny myslíš, že mají vliv na hudbu Visions of Atlantis?

Martin: Řekl bych, že Nightwish měli vždycky vliv (hlavně na prvních 2 nahrávkách!), melodic power metalové a modern gothic metalové skupiny jako Sirenia například, ale když to všechno posloucháš, tak mnoho odlišných druhů hudby, jsem si zcela jistý, že jsou tam vlivy v podstatě z 50 odlišných stylů metalu a 200 odlišných skupin, nebo víc ;-) Na tuto otázku je vždycky těžké odpovědět.

Planetmosh: Internet jasně změnil hudební průmysl, co myslíš, jsou způsoby, že je internet dobrý pro skupiny jako VoA?

Martin: LEGÁLNÍ stahování je dobré pro skupinu a pro její fanoušky, proč? Protože v některých zemích to není jednoduché najít skutečný obchod, kde se dají koupit CD, tak stahovací portály jako Itunes, Amazon a mnoho dalších jsou velká výhoda pro tyto lidi. Také sociální sítě jsou skvělé pro skupinu a její fanoušky, aby měli důvěrný kontakt, novinky rozšiřující se mnohem rychleji než v minulosti, a samozřejmě většinu volného místa k prezentování materiálu a reklamy produktů skupiny jako zboží a hudba! To se mi líbí! Tak se můžete podívat na www.facebook.com/visionsofatlantisofficial nebo www.myspace.com/visionsofatlantisofficial a budete vědět, co myslím a říkám přímo novinky od skupiny a přímý kontakt se skupinou, uvidíme se tam :-)

Planetmosh: A co je na internetu špatného?

Martin: ILEGÁLNÍ STAHOVÁNÍ!!! Proč? Lidé chtějí jít na živé šou svých oblíbených skupin, ale ten samý čas stahují pirátské kopie těchto skupin a pak jsou udivení, proč skupiny nemají peníze na turné a nemohou si dovolit hrát v těchto zemích nebo cokoliv… Lidé si myslí, že skupiny už platí tolik, že není dost peněz a dost možností, ale to není pravda: Pravda je, že denní boj za ekonomické přežití skupiny (PODÍVEJ SE NA FILM „ANVIL“, TO ŘÍKÁ HODNĚ!!!) a s ilegálním stahováním všechny skupiny neprodávající stovky tisíc alb každý rok už musí vydat méně peněz na výrobu, ale fanoušci čekají na dokonalý produkt… Dobře, toto je ta nejhorší věc, co s internetem přišla, ale zdá se, že lidé se učí stahovat hudbu více legálně a ilegální stahování se snižuje, už se to mění a to je dobrá věc!!!

Díky za příjemný rozhovor a zajímavé otázky a díky všem, co si to přečtou pro zajímavost!!! Metal s vámi!!!

Originál v angličtině

Překlad: Zdebra