Rozhovor s Maxi (musiccredo.wordpress.com)

18.11.2011, Zdebra

 

Maxi Nil (Ex-Elysion a On Thorns I Lay) je představitelkou Visions of Atlantis od jejich posledního alba ‚Delta‘ (2010 Napalm Records). Nyní vyšlo nové EP ‚Maria Magdalena‘. Tato symphonic power metalová kapela z Rakouska má dlouhou historii.

Založena byla v roce 2000 a jejich debut vyšel v roce 2002. Prošla si také spoustou změn zpěvaček a následovně i členů kapely. Mezi posledními dvěma alby je ale čtyřletá přestávka.

Pak se novou zpěvačkou stává Řekyně Maxi Nill a vyrovnává jejich zvuk. Cestovali společně s kapelami jako Epica a nedávno s Rhapsody of Fire.

Zajímavá konverzace o novém EP a recenze v holandštině je k dispozici na Muzikantenweb zde. Tazatelka Gerianne Meijer popisuje změny ve skvělejší zvuk, který vzrůstá ve vokálech Maria Planka a Maxi Nil a oceňuje nové EP na 7 z 10.

Proč jste se rozhodli vydat ‚Maria Magdalena‘ jako EP místo počkat a vydat plnohodnotné album?

Maxi Nil: Proč čekat? Příští album vyjde v létě 2012 a vše je již složeno. Takže proč bychom nedali fanouškům o něco více písniček, aby si je užili?!

Srovnáno s ‚Deltou‘, vokály na ‚Maria Magdalena‘ se podle mého názoru zlepšily. Udělali jste s Mariem Plankem (zpěvákem) něco pro to, aby se tak stalo?

Maxi: Vlastně, EP bylo nahráváno ve stejný čas jako Delta, takže hádám, že písně EP odhalují více toho, co s našimi hlasy můžeme dělat.

Co bylo za nápad skrývající se za skvělejším zvukem nového EP?

Maxi: Ze všeho nejdříve kytary byly pro EP nahrány naším novým kytaristou Crisem Tianem. A to samotné dává více do silného výsledku, který na EP máme. Bicí byly také nahrány a s perfektním mixem máme tento ‚skvělý zvuk‘, jak říkáš, a všichni ho máme radši jak zvuk na ‚Deltě‘.

Kdy začnete nahrávat nové album?

Maxi: V lednu a únoru 2012, takže je to brzy a pak to vyjde v létě, jak jsem již zmiňovala.

Co můžeme očekávat? Bude album také více skvělé?

Maxi: Samozřejmě! Cílem je, že se vždy chceme rozvíjet jako kapela. A dělat to nejlepší, co můžeš. Takže mi věř, když řeknu, že vás příští album VoA překvapí!

18. července opustil Mario Locher kapelu a vy ho neplánujete nahradit. Jak toto vyřešíte živě?

Maxi: Už jsme hráli čtyři koncerty bez baskytaristy a využívali jsme samply. Funguje to vcelku skvěle a nejsme ochotni mít nového člena v rodině, čím míň tím líp!

Poslední turné jste podstoupili v únoru tohoto roku. Máte v brzké době nějaké další plány pro další turné?

Maxi: No, rok 2011 byl plný našich koncertů. Nyní je čas se soustředit na nové album. Takže krom několika koncertů, které se mohou objevit, jsme turné před dalším vydáním alba neplánovali.

Jakou píseň ráda zpíváš živě?

Maxi: Hmmm, je těžké se rozhodnout… Myslím, že ‚Last shut of your eyes‘ a ‚Memento‘. A ‚Reflection‘ je nyní moje top 3. Abych uvedla více než jednu.

Jak těžké je pro tebe zpívat starý materiál, který jsi původně nenazpívala?

Maxi: Vlastně, bylo pro mě velice snadné se přizpůsobit. Dokonce i přesto, že byly písně psané pro klasické zpěvačky. Ale zatímco tóny mému hlasu sedí a melodie jsou úžasné, můžu jednoduše udělat píseň ‚mou vlastní‘ a zpívat ji více moderně-rockovým způsobem.

Jak jsi zapojená do procesu skládání?

Maxi: Když jsem se připojila ke kapele, album již bylo napsané, takže jediná věc, kterou jsem mohla ‚změnit‘ byly některé vokální linky. Nyní bude příští album obsahovat dvě mé písně a také budu pracovat na vokálních linkách pro další písně. Jsem za to ráda!

Originál v angličtině

Překlad: Ina