Rozhovor: Martin Harb, 2011 (valkyrianmusic.com)

05.11.2011, Zdebra

Následující nahrávkou „Delta“ a „Maria Magdalena“ Visions of Atlantis stoupají do nových výšin. Nico si sedl s klávesákem Martinem Harbem na pokec o skupině a jiných věcích.

Nico: Máš pocit, že s uvedením Maxi do skupiny, se něco změnilo se stylem hudby?

Martin: Dobře, pro jistotu bych řekl, jak je její hlas kompletně odlišný od jiných zpěvaček, které jsme v minulosti měli. Teď je více emocí a duše v naší hudbě, ale tento fakt vlastně nemění styl. Tak jsme typický VoA Symphonic Metal, ale s řeckou bohyní zpěvu, prostě lepší než všechno, co jsme měli předtím.

N: Cítíš, že „Delta“ je odlišná, pokud jde o její styl, než předchozí nahrávky?

M: Ne, vlastně si myslím, že „Delta“ je víc směs předchozích nahrávek s vlivy hlavně z prvního alba „Eternal Endless Infinity“ bez laciného doteku a „Delta“ také nabízí zcela nové obzory psaní textů pro Visions of Atlantis. Ale my jsme teď vydali naše zbrusu nové EP „Maria Magdalena“, které také obsahuje zcela nový VoA materiál a tyto písně ukazují směr, jaký Visions of Atlantis možná budou znít v roce 2012 s dalším řadovým albem. Tak vidíš, že je vývoj celou dobu, ale myslím, že budeme vždy věrní našemu vlastnímu zvuku a stylu a nezměníme to hodně!

N: Co je nejbláznivější věc, která se děla na turné?

M: To bylo v roce 2003 v Mexico City, když jsem seděl v malém parku vedle hotelu a měl cigaretu – přestal jsem kouřit již po letech – a ve stejném okamžiku mnoho policistů s auty a psi kroužilo po celém parku a já jsem byl někde uprostřed. A byl tam chlap, co seděl nebo stál (nepamatuji si) o nějakou lavičku vedle mě a myslím, že to byl velmi špatný chlap a všichni policisti na něj křičeli, drželi zbraně a pak ho rozdrtili a já jsem tam pořád seděl zcela zmrazený. Nikdy na to nezapomenu, bylo mi jen 17, jistě, že jsem se bál.

N: Jaký byl nejlepší koncert, co jste kdy odehráli?

M: Těžká otázka, bylo velmi hodně dobrých koncertů, ale myslím, že Masters of Rock Festival tento rok, Barcelona tento únor na turné s Rhapsody of Fire a letošní Wacken Open Air a minulý rok festival v Číně byl můj osobní zlatý hřeb bych zatím řekl!

N: Těžké otázky jsou to, na co se specializujeme ve Valkyrian Music. Má Marův odchod ze skupiny vliv na skládání písní?

M: Ne, vůbec ne, on se nepodílel při žádné části skládání, a baskytarista je něco, co vždy dáme dohromady po bicích. A mohu ti říct: Psaní písní pro další album Visions of Atlantis je už hotové z devadesáti pěti procent. Už pracujeme na detailech a na začátku příštího roku jdeme do studia, tak očekávejte další album uprostřed roku 2012!

N: Která píseň podle tebe reprezentuje skupinu?

M: Uh, opět nelehká otázka. Ale řekl bych, že je to „Memento“ z Delty a „Passing Dead End“ z Trinity. Toto jsou kousky, které se velmi dobře dotýkají naší „Představy Visions“!

N: Máte nějaké plány na britské koncerty v budoucnosti?

M: Po zrušení našich koncertů v Británii nějaké týdny zpátky doufáme, že budeme mít šanci se tam znovu dostat, bylo by to skvělé! Osobně bych také rád hrál na Bloodstock Open Air, ale uvidíme, žádné pevné plány nebo data v tomto okamžiku, ale pracujeme na tom!

N: Kdybys mohl nahradit zvukovou stopu každého filmu hudbou, který by to byl? A proč?

M: Je jich hodně, myslím, a mnoho s opravdu, opravdu dobrými soundtracky. Ale jestli bych musel jeden doplnit Visions, tak by to jistě byl nějaký z mých oblíbených, tak Forrest Gump, Statečné srdce nebo možná Apocalypto. Myslím, že Apocalypto by byl skvělý s hudbou Visions of Atlantis během nějakých scén filmu, co myslíš?

N: Pro mě to zní jako skvělý nápad. Co bys řekl, jaké je tvé oblíbené album?

M: Dobře, jsem vášnivý sběratel CD, tato otázka není tak snadná, ale řeknu ti pět, které mi to usnadní, ok? A řekl bych, že tato CD jsou nejdůležitější pro můj život jako hudebníka – nebo důvod, proč jsem se stal hudebníkem – a pro můj osobní život, protože se mě hodně dotýkají:

  1. Lacrimosa – Elodia. Skvělé texty, skvělé klasické aranže, mistrovské dílo.
  2. Manowar – The Triumph of Steel. Moje první metalové album, důvod se stát metalistou.
  3. Labyrinth – Return to Heaven Denied. Stále mé oblíbené italské Power metalové album.
  4. Tiamat – Skeleton Skeletron. Jejich nejlepší, jedno z mých oblíbených.
  5. Axel Rudi Pell – The Ballads II. Podle mého názoru jeden z nejlepších zpěváků na světě zpívající nejlepší rockové balady, co byly napsány, skvělé!

N: Jsou nějaké skupiny z tvé rodné země, které bys doporučil našim čtenářům si poslechnout?

M: Momentálně bych doporučil Illuminata [Symphonic Metal], jejichž debutové album vyjde 25. listopadu prostřednictvím Twilight; Hellsaw také doporučuji [Black Metal] když jsou naši dobří přátelé a skvělá banda, vydají 25. února 2012 nový materiál, myslím skrz Napalm Records; a FORCE, jsou rovněž z Rakouska (Štýrsko) a hrají melodický Power rock a jsou skvělí muzikanti a cool lidi! Děkuji za rozhovor a držte se rocku! A lidi: pokračujte v koupi originální hudby, podívejte se na naše oficiální stránky na Facebooku, Myspace nebo Youtube a doufám, že se uvidíme brzy na našem turné!

Zdroj

Překlad: Zdebra